200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821
25/03/2021Η 25η Μαρτίου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τους Έλληνες τόσο σε εθνικό όσο και σε θρησκευτικό επίπεδο.
Η αρχική γιορτή είχε μόνο θρησκευτικό χαρακτήρα και τιμούσε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, δηλαδή τη στιγμή που ο Αρχάγγελος ανήγγειλε στην Μαρία, την Παναγία, τον ερχομό του Ιησού. Λόγω, λοιπόν, της θρησκευτικής σημασίας που είχε για τους Έλληνες η συγκεκριμένη ημερομηνία, καταλήξαμε να εορτάζουμε την έναρξη της Επανάστασης του 1821 την 25η ημέρα του Μαρτίου. Περισσότερα για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου θα βρεις εδώ!
Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς Τούρκους, σηματοδότησε την έναρξη τετρακοσίων ετών σκλαβιάς των Ελλήνων. Οι δυσκολίες που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν οι υπόδουλοι ήταν πολλές και ιδιαίτερα τα πρώτα 200 χρόνια.
Γενικότερα υπήρχαν πολύ σημαντικές διαφορές στον τρόπο ζωής των Μουσουλμάνων και εκείνο των Χριστιανών υπηκόων της αυτοκρατορίας. Αν και θεωρητικά οι Οθωμανοί παραχωρούσαν κάποιες ελευθερίες στους μη μουσουλμάνους υπηκόους τους, πρακτικά, στην καθημερινή ζωή οι περιορισμοί ήταν πολλοί.
Οι Χριστιανοί μέσα σε αυτά τα χρόνια σφαγιάστηκαν, αιχμαλωτίστηκαν, αναγκάστηκαν να εξισλαμιστούν (να γίνουν Μουσουλμάνοι) και να μετακομίσουν στο εξωτερικό της αυτοκρατορίας ή σε άγονες ορεινές περιοχές, με τη βία, ενώ ακόμα και όσο έμεναν στις πόλεις υποχρεώνονταν να κατοικούν σε φτωχικές συνοικίες. Απαγορεύονταν, επίσης, οι χριστιανικές θρησκευτικές τελετές.
Σημαντικές ήταν και οι διαφορές στη φορολογία, τα χρήματα που έπρεπε δηλαδή να δοθούν στο κράτος. Οι Χριστιανοί επιβαρύνονταν οικονομικά πολύ περισσότερο από τους Μουσουλμάνους, πληρώνοντας πολλούς τακτικούς φόρους, όπως τον κεφαλικό φόρο, τον φόρο εστίας για τις κατοικίες τους, φόρο για τη χρήση της γης (έγγειος) αλλά και για την αγροτική παραγωγή (δεκάτη).
Τα παιδιά των Χριστιανών συχνά απάγονταν από τους Τούρκους για να μεγαλώσουν ως Μουσουλμάνοι και να γίνουν μέλη του στρατού τους (παιδομάζωμα). Ακόμα και όσα κατάφεραν να ξεφύγουν δεν μπορούσαν να φοιτήσουν σε σχολεία με αποτέλεσμα να πρέπει να μαθαίνουν γράμματα κρυφά (Κρυφό Σχολειό).
Έπρεπε να απελευθερωθούν! Έτσι ξεκίνησε επανάσταση το 1821! Πληροφορίες για εκείνη την εποχή μπορείς να βρεις εδώ.
Η απελευθέρωση όμως δεν ήρθε μονομιάς, όσα ξεκίνησαν το 1821 είχαν ως αποτέλεσμα την ίδρυση του πρώτου ελληνικού κράτους σχεδόν 10 χρόνια μετά, ενώ η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της χώρας μας άργησε περισσότερα από 100 χρόνια. Εδώ μπορείς να δεις ορισμένα από τα πιο γνωστά γεγονότα του χρονικού της επανάστασης από το 1821 μέχρι την ίδρυση του πρώτου Ελληνικού κράτους, ενώ εδώ θα βρεις τα ιστορικά ονόματα της Ελληνικής Επανάστασης.
Τέλος, θα θέλαμε να προτείνουμε και κάποια βιβλία σχετικά με την επέτειο:
- Αγγελική Δαρλάση: «Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι αγωνιστές του 1821» (εκδόσεις Μεταίχμιο)
- Τα βιβλία του Φίλιππου Μανδηλαρά, σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Η ελληνική επανάσταση του 1821,Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Οι ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Μεσολογγίου, Κωνσταντίνος Κανάρης.
- Το έργο «Μικρές ελληνικές ιστορίες», που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, όπου τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής πριν από το 1821 δίνονται με απλό τρόπο και με χαρούμενη, παιχνιδιάρικη εικονογράφηση (στην οποία πρωταγωνιστούν άνθρωποι και ζώα), για να είναι κατανοητά από τα μικρά παιδιά, χωρίς να τα τρομάζουν.Τα κείμενα είναι της Γιολάντας Χατζή και οι εικόνες του Πέτρου Χριστούλια.