increase Font
decrease Font
reset Font
page style Back/White
page style White/Back
page style Standard
ΕΣΠΑ 2014-2020

Mικροί Αϊνστάιν

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

title 1

Παγκόσμια ημέρα νερού σήμερα, 22 Μαρτίου, και έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό, για την ύπαρξη και την επιβίωσή μας, στοιχείο. Το νερό αποτελεί το 70% του σώματος κάθε ανθρώπου, αλλά και το 70% του πλανήτη μας. Αυτό σημαίνει πως από τα 10 πράγματα που θα συναντήσουμε στο ανθρώπινο σώμα και τη Γη, τα 7 θα είναι νερό.

Ήδη από την αρχαία Ελλάδα οι άνθρωποι ασχολούνταν με τις ιδιότητες και τη χρησιμότητα του νερού του οποίου τα μόρια είναι τόσο παλιά όσο η γέννηση του σύμπαντος μας. Για να καταλάβουμε τη σημαντικότητα του νερού για την ύπαρξη ζωής, μπορούμε να αναλογιστούμε το γεγονός ότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πολύ πιο πιθανό να υπάρχει ζωή, σε πλανήτες που έχουν νερό. Και όταν λέμε νερό δεν εννοούμε μόνο το υγρό νερό.

Το νερό συναντάται σε τρεις καταστάσεις: την υγρή (π.χ. το νερό που πίνουμε), τη στερεή (π.χ. τα παγάκια στο χυμό μας) και την αέρια (π.χ. οι υδρατμοί που βγαίνουν όταν βράζουμε φαγητό). Το ίδιο μόριο νερού μπορεί σε διαφορετικές στιγμές να πάρει και τις τρεις μορφές. Η αλλαγή από την μια κατάσταση στην άλλη σχηματίζει έναν κύκλο, μέσω του οποίου το νερό ανανεώνεται συνεχώς, χωρίς ποτέ να τελειώνει. Για να δούμε το κυκλικό ταξίδι μιας σταγονίτσας του νερού:

Σταγονίτσα τόση δα,

κολυμπάει με χαρά

μες σε θάλασσα πλατιά!

 

Ήλιος λαμπερός ψηλά

της ζεσταίνει τα μαλλιά

και την παίρνει αγκαλιά!

 

Νιώθει τόσο ελαφριά

σαν να έβγαλε φτερά

που την σπρώχνουνε ψηλά!

 

Κει ψηλά που ανεβαίνει

κι άλλες φίλες προλαβαίνει.

Σύννεφο τις περιμένει!

 

Κρύος άνεμος φυσάει

σταγονίτσα δεν κοιτάει

σαν το δάκρυ που κρεμάει!

 

Πέφτει πάλι προς τη γη

στάλα, ψιχάλα ή βροχή,

καταιγίδα με βροντή!

 

Και το χώμα μαλακώνει

τα φυτά τα δυναμώνει

τα ποτάμια μεγαλώνει!

 

Μες στη θάλασσα γυρίζει

το ταξίδι συνεχίζει

νέο κύκλο ξαναρχίζει!

Ο κύκλος, λοιπόν, που είδαμε παραπάνω, ονομάζεται κύκλος του νερού. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον κύκλο αυτό δες εδώ!

Τέλος, σου παρουσιάζουμε 8 πράγματα που δεν ήξερες σχετικά με το νερό:

  1. Οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται μέσα του κάνουν το νερό αγωγό του ηλεκτρισμού. Αν καθαρίσουμε 100% το νερό από τους μικροοργανισμούς του, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο, τότε λειτουργεί ως μονωτής.
  2. Το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα δεν είναι για όλους το ίδιο (8 ποτήρια) αλλά εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας (π.χ. βάρος). Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει “δηλητηρίαση”!
  3. Η ημερομηνία λήξης στα μπουκάλια με νερό δεν αφορούν το νερό αλλά το μπουκάλι
  4. Το παγκόσμιο ρεκόρ για να κρατήσει κάποιος την αναπνοή του κάτω από το νερό είναι 22 λεπτά.
  5. Τo ζεστό νερό παγώνει πιο γρήγορα από το κρύο.
  6. Πάνω από το 20% του γλυκού νερού παγκοσμίως βρίσκεται σε μια λίμνη, τη λίμνη Βαϊκάλη στη Σιβηρία, η οποία είναι παγωμένη τους περισσότερους μήνες του χειμώνα. Δες τη λίμνη Βαϊκάλη εδώ!
  7. Κάθε νιφάδα χιονιού είναι μοναδική, δε μοιάζει με καμία άλλη.
  8. Όπως είδαμε και στο βίντεο, ενώ το νερό δεν τελειώνει ποτέ, το νερό που μπορούμε εμείς να χρησιμοποιήσουμε είναι λιγότερο από το 5% από το νερό της Γης, και αυτό συχνά το ρυπαίνουμε και το μολύνουμε ή το σπαταλάμε. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη ρύπανση του νερού δες εδώ!

Το νερό είναι παντού και όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε στην εξοικονόμηση του! Δες εδώ πως μπορείς και εσύ να κάνεις εξοικονόμηση νερού!

Υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον γεγονός για το νερό που ξεχάσαμε; Αν ναι περιμένουμε μήνυμα σου!

 

BONUS: 

Στα παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται εύκολα παιχνίδια και πειράματα με το νερό! Δοκίμασέ τα και στείλε μας βίντεο!

Η ζωγραφία που ταξιδεύει

Πειράματα για μεγαλύτερα παιδιά