increase Font
decrease Font
reset Font
page style Back/White
page style White/Back
page style Standard
ΕΣΠΑ 2014-2020

Ταξίδι στον κόσμο

30 Πράγματα που δεν ήξερες για την Ισπανία

title 1

30 Πράγματα που δεν ήξερες για την Ισπανία

  1. Η Ισπανία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Ευρώπης και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της.

  2. Η Ισπανία έχει περίπου 50 εκατομμύρια κατοίκους (5 φορές όσους η Ελλάδα).

  3. Η πρωτεύουσα της είναι η Μαδρίτη, η οποία είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας και έχει πληθυσμό περίπου 7 εκατομμύρια.

  4. Το όνομα της σημαίνει «κουνέλι».

  5. Συνορεύει με τη Πορτογαλία (με την οποία μοιράζεται και μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της) και τη Γαλλία.

  6. Βρέχεται δυτικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό και από τα ανατολικά από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

  7. Η σημαία της Ισπανίας αποτελείται από τρεις οριζόντιες λωρίδες σε κόκκινο και κίτρινο (η κίτρινη μεσαία είναι διπλάσια σε πλάτος από την κάθε κόκκινη). Μία απλοποιημένη έκδοση του ισπανικού εθνόσημου εικονίζεται στην κίτρινη λωρίδα. Το οικόσημο περιλαμβάνει τα σύμβολα των Βασιλείων της Ισπανίας (δεξιόστροφα από επάνω αριστερά, Καστίλλη, Λεόν, Ναβάρα και Αραγωνία), ενώ η Γρανάδα εκπροσωπείται από το ρόδι στο κάτω μέρος της ασπίδας. Οι δύο Ηράκλειες Στήλες συμβολίζουν το Στενό του Γιβραλτάρ. Στην κόκκινη κορδέλα αναγράφεται «Plus Ultra» και αναφέρεται στα ισπανικά εδάφη εκτός Ευρώπης. Κάθε αυτόνομη κοινότητα της Ισπανίας έχει τη δική της σημαία.

  8. Το πολίτευμα της Ισπανίας είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλετική Δημοκρατία. Ο οίκος των Βουρβόνων βασιλεύει στην Ισπανία από το 1700.

  9. Ο εθνικός ύμνος της Ισπανίας ονομάζεται Marcha Real και είναι ένας από τους τέσσερις στον κόσμο που δεν έχουν λόγια.

  10. Επίσημη γλώσσα της Ισπανίας είναι τα Ισπανικά. Τα Ισπανικά είναι επίσης η δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο καθώς τη μιλούν περισσότεροι από 442 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

  11. Το ισπανικό εθνικό ζώο είναι ο ταύρος, επειδή αντιπροσωπεύει την αγάπη των Ισπανών για τις ταυρομαχίες. Οι ταυρομαχίες έχουν πλέον απαγορευτεί στις περισσότερες ισπανικές πόλεις για να μην καταπονούνται τα ζώα.

  12. Ένα πολύ γνωστό άθλημα με ταύρους που ακόμα συμβαίνει κάθε χρόνο στην Ισπανία είναι «το ταξίδι του ταύρου», όπου 6-10 ταύροι αφήνονται ελεύθεροι να τρέξουν στους δρόμους τις πόλης.

  13. Η παέγια είναι ένα από τα γνωστότερα ισπανικά φαγητά και προέρχεται από την Βαλένθια της Ισπανίας. Αρχικά φτιαχνόταν με λαγό, σαλιγκάρια και λαχανικά. Η παέγια σήμερα: Κάνε τη δική σου παέγια! Βρες τη συνταγή εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=gVD2_glLv9w&feature=emb_title

  14. Άλλα γνωστά ισπανικά πιάτα είναι η ισπανική ομελέτα, το γλυκό Φλαν, το οποίο μοιάζει με πανακότα αλλά και τα τάπας (μικρά μεζεδάκια) και το τσορίθο.

  15. Η Ισπανία παράγει το 45% του παγκόσμιου ελαιόλαδου.

  16. Το ψηλότερο βουνό της Ισπανίας είναι το βουνό Τέιδε (3,718 μέτρα) το οποίο είναι και ένα από τα ισπανικά ηφαίστεια, και βρίσκεται στις Κανάριες Νήσους.

  17. Στην Ισπανία βρίσκεται και η οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα.

  18. Ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ισπανίας, 1007 χιλιόμετρα, είναι ο ποταμός Τάγος, ο οποίος αφού διασχίσει την Ισπανία περνά στην Πορτογαλία.

  19. Υπάρχουν 47 περιοχές της Ισπανίας που αποτελούν μνημεία της UNESCO. Δες τα εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_World_Heritage_Sites_in_Spain

  20. Η Βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια είναι ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα της Βαρκελώνης. Σχεδιάστηκε από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί. Το πρώτο της τούβλο τοποθετήθηκε το 1882 και το τελευταίο δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα, κάνοντας την το κτήριο που χρειάστηκε τα περισσότερα χρόνια να κατασκευαστεί. Εκεί μπορούμε να θαυμάσουμε πανέμορφα βιτρό. Δες και επισκέψου τη Σαγράδα Φαμίλια εδώ: https://sagradafamilia.org/en/virtual-tour

  21. Στη Μαδρίτη βρίσκεται σύμφωνα με το Βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες και το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο το οποίο λειτουργεί από το 1725 μ.Χ. και ονομάζεται «Sobrino de Botin», ενώ το παλαιότερο κτήριο της Ισπανίας είναι η Εκκλησία της Αγίας Μαρίας, η οποία χτίστηκε το 848 μ.Χ.

  22. Κάθε χρόνο διοργανώνεται στην Ισπανία ένα φεστιβάλ που ονομάζεται «La Tomatina», στο οποίο γίνεται τοματοπόλεμος.

  23. Στο νησί Lanzarote υπάρχει ένα εστιατόριο που ονομάζεται El Diablo και χρησιμοποιεί το ηφαίστειο για να ψήνει τα φαγητά του!! Η ψησταριά, συγκεκριμένα, είναι τοποθετημένη σε μια από τις τρύπες του.

  24. O Pablo Picasso ήταν Ισπανός! Ας δούμε εδώ κάποια έργα του: https://www.funtime.gr/top-10/story/2429/ta-10-dimofilestera-erga-toy-pablo-picasso . Χρωματίζω τη δική μου Γκουέρνικα: http://www.supercoloring.com/coloring-pages/guernica-by-pablo-picasso

  25. Άλλος ένας σημαντικός Ισπανός καλλιτέχνης είναι ο Salvatore Dali! Το πιο γνωστό του έργο oνομάζεται «Η εμμονή της μνήμης» Ας γίνουμε και εμείς μικροί Dali!
    Θα χρειαστούμε:
    Αλάτι, Νερό, Αλεύρι, Χρώματα ζαχαροπλαστικής, Πινέλα
    Εκτέλεση:
    Δημιουργούμε ένα ζυμαράκι με το αλάτι, το νερό και το αλεύρι. Κάνουμε μικρές μπαλίτσες και τις ανοίγουμε. Χρωματίζουμε με τα πινέλα μας τη ζύμη σχηματίζοντας ρολογάκια. Τραβάμε τα ρολόγια μας και τους δίνουμε κάθε είδους τρελό σχήμα!!!

  26.  Η πρώτη νουβέλα δημοσιεύτηκε στην Ισπανία το 1605.

  27. Ο Άρλοντ της Βιλλανόβα, γεννημένος στην Ισπανία το 1240, ανακάλυψε το μονοξείδιο του άνθρακα.

  28. Ο Ισπανός μηχανικός ο Manuel Jalon Corominas εφηύρε την πρώτη σφουγγαρίστρα το 1956.

  29. Η Ισπανία είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία υπάρχουν μαϊμούδες.

  30. Το «Φλαμένκο» δεν είναι απλά ένας χορός αλλά είναι ένα είδος τέχνης που γεννήθηκε στην Ανδαλουσία της Ισπανίας τον 18ο αιώνα. Το φλαμένκο αποτελείται από το τραγούδι(cante), τον χορό (baile) και το παίξιμο της κιθάρας (guitarra). Δες εδώ μια παράσταση Φλαμένκο: https://www.youtube.com/watch?v=nbMDH3-lBqM

Photo Gallery