increase Font
decrease Font
reset Font
page style Back/White
page style White/Back
page style Standard
ΕΣΠΑ 2014-2020

Ταξίδι στον κόσμο

3Ο Πράγματα που δεν ήξερες για την Ιταλία

title 1
  1. Η Ιταλία είναι στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης, και αποτελείται από μια χερσόνησο που έχει σχήμα μπότας, και από δύο νησιά την Σαρδηνία και τη Σικελία.

  2. Η Ιταλία βρέχεται από τη Μεσόγειο θάλασσα.

  3. Βόρεια συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, δυτικά με τη Γαλλία και ανατολικά με τη Σλοβενία

  4. Η πρωτεύουσα της Ιταλίας ονομάζεται Ρώμη και ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 2000 χρόνια. Σύμφωνα με το θρύλο, η Ρώμη ιδρύθηκε στις 21 Απριλίου του 753 π.Χ. από τον Ρωμύλο και τον Ρέμο (ή Ρώμο), δίδυμα αδέρφια, απογόνους του Τρώα πρίγκιπα Αινεία (της γνωστής Τροίας, ναι!). Βρείτε την ιστορία τους εδώ

  5. Στη Ρώμη κατοικούν πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

  6. Εκεί βρίσκεται και το Κολοσσαίο. Στο Κολοσσαίο πραγματοποιούνταν αγώνες με ελεύθερη είσοδο, οι οποίοι διοργανώνονταν από τους αυτοκράτορες για να αυξήσουν την δημοτικότητά τους. Οι αγώνες διαρκούσαν μία μέρα ή και περισσότερες. Ξεκινούσαν με κωμικές πράξεις και εξωτικά ζώα, και ολοκληρώνονταν με τις μονομαχίες μεταξύ ζώων και μονομάχων, ή μόνο μεταξύ μονομάχων. Οι μονομάχοι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή δούλοι. Το 80 μ.Χ. πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κολοσσαίου, με αγώνες που διήρκεσαν συνολικά 100 ημέρες. Το Κολοσσαίο λειτούργησε για περίπου 400 χρόνια, με μια διακοπή μεταξύ των ετών 217-238 μ.Χ., εξαιτίας ενός κεραυνού που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του. 

  7. Η Ιταλία είχε βασιλεία μέχρι το 1846, μάλιστα ο τελευταίος της βασιλιάς ο Ουμπέρτο ο Β’, κυβέρνησε για μόλις 36 ημέρες!

  8. Το 2019 κατοικούσαν στην Ιταλία περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι (6 φορές περισσότεροι από τους κατοίκους της Ελλάδας).

  9. Η σημαία της Ιταλίας έχει τρία χρώματα: πράσινο που συμβολίζει την ελπίδα, λευκό που συμβολίζει την πίστη και κόκκινο που συμβολίζει την φιλανθρωπία και είναι εμπνευσμένη από την σημαία της Γαλλίας

  10. Η χώρα είχε δικτατορία για 20 ολόκληρα χρόνια. Κυβερνήτης της χώρας εκείνη την περίοδο, από το 1925 έως το 1945,ήταν ο γνωστός σε όλους μας Μπενίτο Μουσολίνι. Το πολίτευμα της Ιταλίας τώρα είναι η Προεδρευομένη Κοινοβουλετική Δημοκρατία.

  11. Η επίσημη γλώσσα της Ιταλίας είναι τα Ιταλικά, ενώ σε κάποιες περιοχές της κάτω Ιταλίας μιλιέται και μια ελληνική διάλεκτος από τα χρόνια των πρώτων ελληνικών αποικισμών.

  12. Το νόμισμα της Ιταλίας από το 2001 είναι το ευρώ (€).

  13. Οι τουρίστες πετάνε σχεδόν 3000€ στο ξακουστό σιντριβάνι της Φοντάνα τι Τρέβι, γιατί πιστεύεται πως εάν κάνεις μια ευχή και πετάξεις ένα νόμισμα εκεί η ευχή σου θα γίνει πραγματικότητα.

  14. Οι περιπέτειες του Πινόκιο εκδόθηκαν για πρώτη φορά στην Ιταλική εφημερίδα, το 1880.

  15. Η Ιταλία έχει τα περισσότερα μνημεία της UNESCO στον κόσμο. Βρες τα εδώ

  16. Το εθνικό λουλούδι της Ιταλίας είναι το κρίνο.

  17. Η ιταλική πίτσα εφευρέθηκε στη πόλη Νάπολη το 1860. Φτιάξε και εσύ τη δική σου ιταλική πίτσα πατώντας εδώ

  18. Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά σχήματα ιταλικών μακαρονιών.

  19. Άλλα γνωστά ιταλικά προϊόντα είναι το παγωτό (gelato) και το τυρί μοτσαρέλα.

  20. Ο επιστήμονας Αλεσσάντρο Βόλτα, ο οποίος εφηύρε την ηλεκτρική μπαταρία το 1800, ήταν από την πόλη Κόμο της Ιταλίας. 

  21. Ο Ιταλός Λεοντάρντο Ντα Βίτσι ήταν ο επιστήμονας και καλλιτέχνης ο οποίος απέδειξε πρώτος ότι η Γη είναι στρογγυλή και όχι επίπεδη όπως πίστευαν έως τότε. Ο Λεονάρντο Ντα Βίτσι ήταν και γνωστός ζωγράφος. Εκείνος φιλοτέχνησε τη Μόνα Λίζα όπως και πολλά έργα. Περπάτησε και εσύ στα βήματα του και χρωμάτισε κάποια από τα έργα του, εδώ.

  22. Άλλοι γνωστοί Ιταλοί είναι οι εξερευνητές Χριστόφορος Κολόμβος και Αμέριγκο Βεσπούτσι  που ανακάλυψαν την Αμερική (η οποία πήρε και το όνομα του δεύτερου) καθώς και ο Μάρκο Πόλο που εξερεύνησε την Ανατολή.

  23. Η Ιταλική γλώσσα προέρχεται από τα Λατινικά και η προφορά της την έχει κάνει να θεωρείται η πιο ερωτική γλώσσα παγκοσμίως και να χρησιμοποιείται από πολλούς μουσικούς και ποιητές.

  24. Η Βενετία είναι μια ιταλική πόλη χτισμένη πάνω 118 μικρά νησιά της ελώδους λιμνοθάλασσας Βένετο. Τα νησιά αυτά χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Η Βενετία βυθίζεται κατά 10 χιλιοστά κάθε χρόνο και πιστεύεται πως κάποια στιγμή θα βυθιστεί ολοκληρωτικά.

  25. Στην Ιταλία βρίσκονται και δύο από τις πιο μικρές χώρες του κόσμου: το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό. Το Βατικανό είναι η μικρότερη χώρα του κόσμου. Εκεί κατοικεί ο Πάπας. Στην  Καπέλα Σιστίνα ή Παρεκκλήσιο του Σίξτου, που είναι παρεκκλήσι της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού, βρίσκουμε και τις νωπογραφίες του Ιταλού Μιχαήλ Άγγελου. Δες εδώ τις νωπογραφίες

  26. Στη Νότια Ιταλία βρίσκονται τρία ενεργά ηφαίστεια: η Αίτνα, το Στρόμπολι και ο Βεζούβιος που είναι γνωστότερος για την έκρηξη του που εξαφάνισε την πόλη της Πομπηίας. Δες εδώ τι συνέβη 

  27. Ο ποταμός Πάδος είναι ο μακρύτερος ποταμός της χώρας. 

  28. Ένα μέρος της οροσειράς των Άλπεων βρίσκεται στην Ιταλία. Εκεί μπορούμε να δούμε τις μαρμότες που βγάζουν ένα χαρακτηριστικό υψηλής συχνότητας ήχο. Στις Άλπεις ανήκει και το ψηλότερο βουνό της Ιταλίας το Λευκό Όρος.

  29. Άλλη μια οροσειρά που βρίσκεται στην Ιταλία είναι τα Απέννινα Όρη.

  30. Οι Έλληνες και οι Ιταλοί έχουν ζήσει πολλά χρόνια σε κοινή αυτοκρατορία (την Ρωμαϊκή) αλλά και παλαιότερα είχαν εμπορικές (και όχι μόνο) σχέσεις ήδη από την Αρχαία Ελλάδα. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι Έλληνες έχουμε δανειστεί πολλές λέξεις από την ιταλική γλώσσα, για παράδειγμα: 

  31. σερβιτόροςservitore (= υπηρέτης)

    - μόδα: moda (από το λατινικό modus= τρόπος)

    - μπάλαballa (= δέσμη) 

    μπράβο bravo (= έξοχος, θαρραλέος)

                           Άσκηση για το σπίτι!

    Κατασκεύασε και εσύ το δικό σου Κολοσσαίο

    Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα χαρτόνι, σελοτέιπ και τους μαρκαδόρους σου! Έπειτα το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα… Καλή διασκέδαση! https://www.artwithchildren.net/2016/01/last-minute-school-project.html?m=1

Photo Gallery